Nysningar

Varför nyser man?

Nysningar är bra för oss! De är nämligen kroppens sätt att göra sig av med främmande och irriterande partiklar. Reaktionen drar i gång när slemhinnorna i näsan är irriterade från exempelvis damm eller pollen, eller av din egen kropps histaminer som svar på en infektion. Nysreflexen är en komplex process som involverar många olika delar av kroppen, inklusive hjärnan, näsan, halsen och bröstet. Denna reaktion rensar luftvägarna och ser till att de hålls fria så att man kan andas lätt. Det finns många olika saker som kan utlösa en nysning till exempel damm, pollen, rök, starka lukter och till och med solen för vissa! Det kan skilja sig mycket från person till person. Vissa nyser när de utsätts för starkt ljus, medan andra nyser efter att ha ätit viss mat.

När bör man uppsöka en läkare?

Nysningar är vanligtvis en helt ofarlig kroppslig respons men är det något som sker ofta kan det vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd. Om du nyser ofta, har kraftiga nysningar eller om du även har andra typer av symptom såsom rinnande näsa eller feber, bör du uppsöka läkare för att ta reda på orsaken.

Nysningar och förkylning

För det mesta brukar nysningar uppstå i samband med en förkylning. Vid en förkylning så påverkas luftvägarna och bidrar därmed till att man nyser. Tänk på att många virus är luftburna vilket betyder att det är viktigt att försöka nysa exempelvis i armvecket för att undvika att smitta andra.

Vad händer i kroppen när vi nyser?

Nysningar är en process som sker i tre delar. Först går nysreflexen i gång efter att nervcellerna i våra näsborrar har blivit exponerade till irriterande ämnen som fångas upp av näsborrarnas flimmerhår. Nervcellerna skickar sen en signal till hjärnan som i sin tur skickar ett meddelande tillbaka till musklerna i bröstet och magen för att förbereda sig för nysningen. Slutligen uppstår nysningen när dessa muskler drar ihop sig och tvingar ut luft genom näsan och munnen.

Hur slutar man nysa? Kan man göra något för att motverka det?

  • Undvik tobaksrök
  • Om du nyser mycket kan du prova att lindra dem med antihistamintabletter
  • Försök att göra det till en vana att sova med huvudet upphöjt, det hjälper också till att öppna upp luftvägarna och gör det lättare att andas2

3 fakta och myter om nysningar

1. Nysningar är bara en reflex.

2. Det går bra att nysa med öppna ögon.

Fakta: Många tror att det går att nysa med öppna ögon. Faktum är att det faktiskt är rent fysiologiskt omöjligt. Vid en nysning så drar musklerna i dina ögonlock ihop sig för att skydda dina ögon från den luft som pressas ut. Det betyder att även om du då försöker hålla ögonen öppna kommer de automatiskt att stängas ändå.

3. Man bör inte hålla in en nysning

Fakta: Även om det kan anses vara oförskämt att nysa i någons ansikte och självklart inte särskilt bra då detta kan hjälpa till att sprida infektioner, är det nästan alltid bättre att nysa än att hålla in nysningen. Vi nyser ju delvis för att bli av med irriterande partiklar och allergener från bihålorna.1

Vanliga frågor och svar om nysningar

Varför nyser jag på morgonen?

Varför nyser jag så mycket?

Varför nyser jag av solen eller av starkt ljus?

Det finns ännu inget tydligt tecken på varför vi nyser av starkt ljus men en möjlig förklaring är att när något stimulerar det parasympatiska nervsystemet så aktiverar det även andra delar i samma system. Till exempel så blir ju våra pupiller mindre av starkt ljus vilket i sin tur kan leda till att nysreflexen går igång.4