Förkylning hos barn

Vad är förkylning?

Förkylning är en virusinfektion som påverkar näsan, svalget och bihålorna1. Det är en av de allra vanligaste sjukdomarna och är oftast mild och varar bara i några dagar

Varför får barn förkylning mer ofta än vuxna?

Barn blir förkylda mycket oftare eftersom de ännu inte har byggt upp sitt immunförsvar ordentligt så att de klarar av att hantera alla olika förkylningsvirus. Dessutom har barn oftast mer kontakt med andra barn som kan bära på förkylningsviruset och barn rör vid sina ansikten mer ofta än vad vuxna gör.

Vanliga förkylningssymtom

Förkylningssymtom hos barn är lika de symtom som vuxna får. Här är det viktigt att hålla ett noggrant öga på barnet då det kan ha svårt att kommunicera att det känner sig förkylt.

  • Rinnande näsa, snuva eller täppt näsa
  • Nysningar
  • Hosta
  • Halsont
  • Lätt kroppsvärk
  • Feber
  • ·Svårt att svälja

Du kan läsa mer om de olika förkylningssymtomen såsom feber, snuva och hosta samt skillnaden mellan influensa och förkylning på vår allmänna sida om förkylning

Förkylning och rinnsnuva hos barn

Snuva och förkylning hänger ofta ihop då snoret hjälper att avlägsna främmande partiklar från kroppen. Detta kan leda till en rinnande näsa och snuva. I detta fall är det viktigt att se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska för att inte får vätskebrist.

Grönt snor hos barn

Grönt snor är vanligt hos barn, speciellt de som går på förskola och är vanligtvis inget att oroa sig för. Den gröna färgen betyder att kroppen har fått jobba extra hårt för att bli av med en infektion2. Färgen kommer från döda vita blodceller blandade med bakterier.Även om grönt snor generellt sätt är ofarligt kan det ibland vara ett tecken på en allvarligare infektion. Om ditt barn har grönt snor i mer än en vecka, eller om det utvecklar andra symtom som feber, är det bra att kontakta en läkare eller vårdcentral.

Hur vet man om en bebis är förkyld?

Om din bebis eller ditt spädbarn är förkylt bör du se liknande symtom som för större barn. Det vill säga, bebisen har snuva, den hostar, har ont i halsen eller har svårt att äta. Om du är orolig för din bebis hälsa är det alltid bäst att söka upp en läkare eller vårdcentral för vidare undersökning, speciellt om symtomen inte försvinner efter 2 veckor. En läkare kan hjälpa dig med råd för hur du bäst hanterar förkylningen. Normalt sett försvinner en barnförkylning hos en bebis efter 1-2 veckor.

Hur länge varar förkylning hos barn?

För det mesta så brukar en barnförkylning hålla i sig i 5-7 dagar men den kan även sitta kvar i upp till två veckor för mindre spädbarn.3 Hur ofta är barn förkylda? Ja det beror på många olika faktorer såsom barnets generella hälsa, ålder, i vilket klimat barnet befinner sig och hur pass många förkylningar som går på skola eller förskola men generellt sätt brukar man säga att de flesta barn brukar drabbas av en förkylning 2–4 gånger per år – eller mer4.

När får barnet gå till skolan efter förkylning?

Du kan låta ditt barn gå till förskola eller dagis när det har blivit friskt och har bra allmäntillstånd5. För just barn betyder detta att barnet inte har feber och är piggt nog för att delta i aktiviteterna på skolan eller förskolan5.

Vad är inkubationstiden för förkylning hos barn?

Inkubationstiden för barn och vuxna är relativt kort: 1-5 dygn. Under denna tid är det viktigt att vara noggrann med att låta barnet vila upp sig ordentligt så att det frisknar till och förkylningen inte leder till några följdsjukdomar.

Får barn gå till skola med snuva?

Barn kan gå till skolan om de har ett bra allmäntillstånd5. Visar barnet fler symtom som kan tyda på covid-19 är det bäst att följa aktuella rekommendationer från skola och Folkhälsomyndigheten.

Ska syskon stanna hemma vid förkylning?

Syskon behöver inte nödvändigtvis stanna hemma om ett barn i familjen är sjukt, här är det bäst att säkerställa detta med din skola eller kommun då regler kan variera. Visar barnet andra symtom som kan tyda på covid-19 är det bäst att följa aktuella rekommendationer från skola och Folkhälsomyndigheten.

Lindra förkylning hos barn

När barn är sjuka vill man givetvis göra vad som helst för att få dem att må bättre, så fort som möjligt. Tyvärr finns det inga botemedel men det finns flera olika sätt som du kan använda dig av för att hjälpa till att lindra symtomen:6

  • Se till att barnet får tillräckligt med sömn och vila och låt barnet sova med huvudet högt
  • Vädra barnets rum ofta så att det får tillräckligt med frisk luft
  • Se till att barnet dricker mycket vätska, speciellt om barnet har feber eller snuva
  • Engångspipetter, saltvattenspray, eller nässug för att lindra nästäppa
  • Det finns även receptfria läkemedel speciellt framtagna för barn som kan lindra hosta och feber

Vila och vätska lindrar barnens symptom och skyndar på återhämtningen.7 För att de ska ha det så bekvämt som möjligt, se till att rum man vistas i är välventilerade och har lagom temperatur. För att undvika att barnet blir för varmt kan man låta det sova i bara blöja eller underkläder. För barn som börjat använda kudde kan en lite högre kudde hjälpa dem att andas lättare och därmed ge bättre sömn. Du kan också höja sängbenen i huvudändan så att barnets huvud kommer högre upp – det kan lätta på svullnaden i näsans slemhinnor. Lösning eller suppositorier med paracetamol eller ibuprofen kan lindra värk, smärta, huvudvärk och feber men det är viktigt att följa anvisningarna om dosering och ålder på förpackningen.7,8

Nedsänkt aptit

Halsont kan göra att barnet får sämre aptit i och med att det blir svårare att svälja. Då är det viktigt att du ser till att det får i sig tillräckligt med näring och vätska. Prova exempelvis att ge barnet soppor, puréer, saft och juice.

Otrivin barnprodukter

Otrivin har ett sortiment med produkter som är särskilt framtagna för att lindra barnens nästäppa vid förkylning. Otri-Baby Engångspipetter innehåller saltvatten som kan lindra ditt spädbarns nästäppa och är perfekt att använda tillsammans med Otri-Baby Nässug . Vi har även tagit fram OtriCare saltvattenspray – en mildare spray speciellt för barn som ger en naturlig lindring. Om ditt barn fortfarande visar symptom efter 5 dagar bör du vända dig till en läkare. För barn mellan 1-12 år rekommenderar vi Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml .

Otri-Baby Nässug

Lindrar nästäppa hos spädbarn.

Otri-Baby Refill

Lindrar nästäppa hos spädbarn.

OtriCare Nässpray med Aloe Vera

Naturlig nässkölj.

När ska man ge febernedsättande till barn?

Läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen är båda effektiva i att dämpa feber. Se till att följa doseringsanvisningarna på förpackningen. Vissa varumärken har tagit fram febernedsättande läkemedel speciellt för barn.

Det är viktigt att komma ihåg att febernedsättande läkemedel inte kommer att bota den underliggande infektionen. Om ditt barn fortfarande har feber efter en eller två dagars medicinering är det bra att kontakta en läkare eller vårdcentral.

Du kan läsa fler tips i vår guide på hur du lindrar förkylning.

När ska jag söka vård vid barnförkylning?

De flesta återhämtar sig från en förkylning utan att behöva ta hjälp av en läkare. Du bör dock uppsöka läkare eller vårdcentral om ditt barn är förkylt och:

  • Ditt barn är under tre månader och har feber över 38 grader
  • Ditt barn är över sex månader och har feber över 41 grader
  • Har svårt att andas
  • Ditt barn vägrar att äta och dricka
  • Barnet har svårt att suga på bröstet eller nappflaskan för att näsan är täppt
  • Det rinner vätska ur barnets öra
  • Är under 1 år och visar tecken på öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation
  • Får nya symtom såsom utslag
  • Barnet har feber i mer än 4 dygn
  • Barnet har en långvarig förkylning som varar i mer än 2 veckor

 

Följdsjukdomar

Om förkylningen inte behandlas ordentligt kan den leda till att barnet får andra följdsjukdomar som kan vara allvarliga, till exempel följande:

  • Öroninflammation:En förkylning kan orsaka öroninflammation. Förkylningen leder till en infektion i mellanörat, det gör att trumhinnan blir inflammerad och det bildas var i den.
  • Lunginflammation: en förkylning kan leda till att luftvägarna drar ihop sig, vilket kan leda till andningssvårigheter och ökad risk för lunginflammation.
  • Förkylningsastma: det är lätt hänt att barnet får förkylningsastma under de första levnadsåren. Detta tillstånd gör att andningen blir tyngre. Detta behandlas på samma sätt som vanlig astma.
  •  

Hur kan man förebygga förkylning hos barn?

Precis som för vuxna så finns det inget säkert sätt att förhindra en förkylning men det finns några steg du och ditt barn kan vidta för att minska risken att smittas av viruset:

  • Lär barnet att tvätta händerna regelbundet och ofta – och förklara varför det är viktigt, särskilt när de har varit ute och lekt eller kommer hem från förskola eller skolan.
  • Lär barnet att undvika att röra vid ansikte, näsa och ögon – speciellt under förkylningsperioder
  • Lär barnet att hosta och nysa i armvecket
  • Desinficera ytor i hemmet som kan vara kontaminerade med viruset
  • Se till att barnet får tillräckligt med bra sömn och ordentlig mat för att stärka immunförsvaret
  • Undvik närkontakt med personer som är sjuka
  • Daglig sköljning av näsan med saltvattenspray kan minska risken för att bli förkyld