Hur påverkar nästäppa hur vi andas?

Näsan är en viktig del av vårt andningssystem. När du andas in strömmar luften in i kroppen genom dina näsborrar och ser till att vi kan andas ordentligt. Näsborrarna skyddas av en mängd små flimmerhår som ser till att en mängd större partiklar inte kommer in i näsgångarna. En frisk näsa behandlar luften i vår omgivning så att den är lagom varm och fuktig när den kommer ned i lungorna. Det skyddar den känsliga vävnaden i lungorna från kall torr luft och ser till att den inte skadas av små partiklar som damm och pollen.1 Det minskar också risken för virusinfektioner. När luften flödar genom näsan kan vi också uppleva lukter, något som både förstärker vårt smaksinne och ger rösten dess personliga karaktär.

Men vad händer när näsan inte funkar som den ska? Blodkärlen i näsan blir inflammerade vilket får slem att bildas som kan ha en rinnig eller torr konsistens. Resultatet blir det vi kallar nästäppa, ett av de mest besvärande symptomen vid förkylning eftersom den kan leda till problem med andning, hörsel och sömn.

För att återställa näsans normala funktion är en nässpray med avsvällande effekt ett utmärkt sätt att öppna upp näsgångarna och lindra en täppt näsa. Otrivins produkter lindrar nästäppa och finns för alla åldrar. Läs mer om Otrivins produkter och hur Otrivin kan hjälpa dig med dina olika näsbesvär här.

Referens:

  1. Eccles, R. 2009. The nose and control of nasal airflow. In: Adkinson N, Bochner B, Burks A, Busse W, Holgate S, Lemanske R, O'Hehir R, eds. Middleton’s Allergy, Principles and Practice, 8thedn - Vol. 1. Philadelphia: Mosby, 640 - 51