Vad är allergi

Varje år drabbas ca 3,5 miljoner svenskar av allergi. Säsongen börjar vanligtvis redan i februari med hassel och slutar i september med gråbo.

Men vad är egentligen allergi? Enkelt uttryckt är det en överreaktion av kroppens immunsystem på substanser som normalt ska tolereras. Dessa substanser kallas för allergener och kan t.ex. vara pollen, damm, mögel och pälsdjur. När substanser som dessa tränger in i kroppen genom hud och slemhinnor kan de normalt spåras upp och kontrolleras av immunsystemet. Men när immunsystemet inte kan skilja dessa ämnen från sjukdomsframkallande ämnen, t.ex. förkylningsvirus, uppstår en motreaktion som yttrar sig i allergisymtom.1

Allergi orsakar inflammation

När immunförsvaret reagerar på allergener utsöndras substanser som kroppen producerar för att sätta igång en inflammationsprocess. Detta leder till en inflammation i nässlemhinnan som orsakar vanliga allergiska reaktioner, såsom nysningar samt kliande, rinnande och täppt näsa. Kliande och rinnande ögon är också vanliga allergiska reaktioner.

För att dessa besvär inte ska bli kroniska eller utvecklas till astma i luftrören rekommenderas därför en tidig behandling med verksamma ämnen som hämmar inflammationen. Otrason blockerar inte bara histamin, utan även ytterligare 5 viktiga inflammationsutlösande substanser.

6 VIKTIGA FAKTA OM ALLERGI

  1. Allergi uppstår när immunsystemet överreagerar på olika allergener (t.ex. pollen och djurpäls).
  2. En allergen är en substans som utlöser en allergisk reaktion.
  3. De vanligaste allergenerna är pollen, damm och djurpäls.
  4. Allergisymtom kan komma året runt.
  5. Orsaken till allergisymtom är en inflammation i nässlemhinnan som också ger symtom i ögonen.
  6. Immunsystemet producerar minst 6 inflammationsutlösande substanser som en rektion på allergener som tränger in i kroppen.